Op deze website lees je wat de school jou te bieden heeft, wat het kost en hoe je je kunt aanmelden.

Celibaat, de grote vergissing

Door Maarten van Rossum
genot

Celibaat, de grote vergissing

GENOT EN RELIGIE

Genot is subjectief en varieert tussen individuen. Het moet in balans zijn om negatieve gevolgen te vermijden. Want bij overmatige gehechtheid aan genot lijkt het hele leven te draaien om genoegens, plezier, comfort. Het najagen ervan en het vermijden van angst. Genoegen is dan de structuur van je hele leven geworden: verstandelijk, zinnelijk, cultureel, het genoegen van hervormingen, andere vertellen wat ze moeten doen, verandering brengen in misstanden in de maatschappij, goed doen, het genoegen van je kennis, van meer lichamelijke voldoening, meer ervaring, meer begrip van het leven, alle handige, listige dingen van het verstand en… het hoogste genoegen is natuurlijk God te hebben. Maar genoegen wordt  – wisten we het maar – omgezet in pijn door de worsteling om een korte spontane ervaring van behagen (een hart-ervaring, verstand komt er niet bij kijken) te willen bestendigen en te willen herhalen (dat is wel een functie van het verstand). Maar omdat de herhaling niet dezelfde zal zijn, levert dit zinloze herhalen pijn, smart, frustratie, verslaving en angst op. En als gevolg van angst: geweld. 

De relatie tussen genot en spiritualiteit varieert per traditie. In sommige tradities, zoals het tantrisme, dient lichamelijk genot als pad naar spiritueel bewustzijn. Andere tradities zien genot als een uitdrukking van goddelijke genade, zoals in het christendom en soefisme. Genot kan meditatie ondersteunen, zoals benadrukt in mindfulness, maar veel tradities waarschuwen tegen overmatige gehechtheid aan genot, zoals in het boeddhisme.

Moderne spirituele praktijken zoeken vaak een balans tussen genieten van genot en het nastreven van spirituele doelen. Genot moet waardevol zijn, maar niet het enige doel. Het gaat om het vinden van evenwicht en het integreren van genot in een leven gericht op persoonlijke groei en betekenis. Kortom, genot draagt bij aan welzijn en geluk, mits het evenwichtig wordt benaderd in de fysieke, emotionele, mentale en spirituele dimensies van het leven. Genot kan zowel een valkuil (celibaat) als een bron van inspiratie zijn, afhankelijk van hoe het wordt geïntegreerd in het spirituele pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergeet je naam niet bij je reactie te vermelden
crossmenu