Op deze website lees je wat de school jou te bieden heeft, wat het kost en hoe je je kunt aanmelden.

WANDELEND VERHAAL, NOOIT LANG GELUKKIG

Door Maarten van Rossum
unhappy

WANDELEND VERHAAL, NOOIT LANG GELUKKIG

Volgens Eckhart Tolle reikt jouw essentie veel dieper dan het verhaal van je leven, dan je ervaringen, kennis of materiële bezittingen. Wanneer je enkel streeft naar ‘inhoud’ in je leven, zal voldoening altijd ongrijpbaar blijven. Dit verlangen naar ‘meer’ vormt een bodemloze put waarin het ego, het ikje, eeuwig op zoek blijft. Het lijkt dat materiële bezittingen, geld, kennis, ervaringen, relaties of zelfs verslavingen zoals drugs en eten, je vervulling kunnen schenken. 

Zolang je leven gebaseerd is op ‘inhoud’, zal echte vervulling altijd ontbreken. ‘Inhoud’ biedt slechts kortstondige bevrediging, om vervolgens te hunkeren naar meer… Zodra je denkt dat je hebt wat je wilde, ontstaat er toch weer een nieuwe hunkering naar meer.

In een levensbedreigende noodsituatie, wanneer denken geen tijd heeft, kunnen we een glimp opvangen van alerte, gedachteloze aanwezigheid en het intuïtieve handelen dat daaruit voortvloeit. Hierin heerst geen angst, geen persoonlijke geschiedenis, geen overdenking (“Wat moet ik doen?”), simpelweg omdat er geen tijd is. Onder dergelijke dringende omstandigheden ontstaat er spontaan actie. Denken kan immers niets beginnen met een noodsituatie, aangezien het geen tijd heeft om te malen.

Draag jij jouw persoonlijke geschiedenis en toekomstproblemen als last met je mee? Of ben je aanwezig als bewustzijn, als een veld van bewuste aanwezigheid? Waarnemend, observerend, de levendigheid van je omgeving en binnenin jezelf voelend, als de levendigheid die jij bent?

Daarom is er altijd de keuze: je kan een wandelend verhaal zijn, voortdurend op zoek naar een eeuwigdurend geluk dat ongrijpbaar is, óf je kan bewuste aanwezigheid omarmen. Hierin ontdek je iets wat dieper gaat dan geluk.

Dus, ongeacht welke ervaringen je beleeft voor je laatste adem, ze zullen je geen volledige vervulling schenken. Het zal nooit genoeg zijn…

Het enige dat je kan vervullen is jezelf zijn, onlosmakelijk verbonden met het heden, het veld van het NU. Dat bevrijd je van de wereld, verlicht de last. Dit is een alternatieve manier van leven, met een ander bewustzijnsniveau, en dat is het – een andere, bevrijdende manier van bestaan.

Aldus Eckhart Tolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergeet je naam niet bij je reactie te vermelden
crossmenu