Op deze website lees je wat de school jou te bieden heeft, wat het kost en hoe je je kunt aanmelden.

AUW … IK BEN ZO ONGELUKKIG!

Door Maarten van Rossum
pexels anna shvets 3771681

AUW … IK BEN ZO ONGELUKKIG!

Het is opvallend hoe diep mensen kunnen worden getroffen door gevoelens van diepe ongelukkigheid. Soms is dit een reactie op uitdagende omstandigheden, terwijl het in andere gevallen kan worden veroorzaakt door interne factoren zoals negatieve gedachtepatronen, een gevoel van doelloosheid of een gebrek aan zelfvertrouwen. Soms is er zelfs geen duidelijke aanleiding voor dit gevoel van ongeluk, maar eerder een algemeen gevoel van leegte, verdriet of een gebrek aan voldoening in het leven.

Rama, Mozes, Krishna, Boeddha, Jezus, Mohammed… Allen dragen ze een vergelijkbare boodschap uit over het streven naar geluk. Ze benadrukken waarden als liefde, compassie, gerechtigheid, spirituele groei en respect voor anderen. Deze gedeelde principes vormen de essentie van vele religieuze tradities en vormen de basis voor een ethisch en spiritueel leven, waar geluk een integraal onderdeel van is. Boeddha wijst vooral op verlangen en gehechtheid als oorzaken van ongeluk. Verlangen wordt namelijk nooit volledig bevredigd en veroorzaakt daardoor frustratie.

Maar hoe kunnen we minder verlangen en kracht vinden?

Hier zijn een paar tips om kracht op te bouwen: zoek professionele hulp bij een therapeut, bouw een ondersteunend netwerk van vrienden en familie op, oefen zelfzorg, zoek naar gezonde manieren om met emoties om te gaan, stel realistische doelen, oefen dankbaarheid, accepteer wat je niet kunt veranderen, en blijf hoopvol.

Maar hoe kunnen we dan dat verlangen aanpakken?

Het begint met bewustwording. Identificeer je verlangens en erken ze zonder oordeel. Onderzoek de oorsprong van je verlangens en richt je aandacht op wat je al hebt en waardeer het. Door mindfulness te beoefenen, kun je leren om bewust te zijn van je gedachten en gevoelens zonder erdoor meegesleept te worden. Focus op persoonlijke groei, relaties en bijdragen aan anderen in plaats van op kortstondige verlangens. Leer omgaan met teleurstelling en het niet vervuld worden van verlangens. Ontwikkel veerkracht door acceptatie, flexibiliteit en het vermogen om om te gaan met onverwachte wendingen in het leven. Richt je aandacht op het hier en nu in plaats van op toekomstige verlangens.
Het verminderen van verlangens is een proces dat tijd en oefening vereist. Het draait niet zozeer om het volledig elimineren van verlangens, maar eerder om het cultiveren van een gezonde relatie ermee, waarbij je meer controle hebt over je gedachten en acties.

Hoewel het diep ongelukkig voelen een vreselijke ervaring kan zijn, kan het ook een belangrijk signaal zijn dat er iets in ons leven niet in orde is. Het kan dienen als een krachtige motivator voor persoonlijke groei en verandering, en kan ons aansporen om diepgaande zelfreflectie te doen en onze behoeften en waarden opnieuw te evalueren. Het kan ook leiden tot een dieper begrip van onszelf en anderen, en uiteindelijk bijdragen aan een meer vervuld en betekenisvol leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergeet je naam niet bij je reactie te vermelden
crossmenu